Hoe houtskeletbouw bijdraagt aan duurzaam bouwen: Verminderde CO2-uitstoot en herbruikbaarheid
oktober 2, 2023Duurzaamheid, een term die steeds belangrijker aan het worden is. Ook in de wereld van de bouw staat duurzaamheid centraal. Een van de meest veelbelovende ontwikkelingen is houtskeletbouw. Dit is een bouwmethode die resulteert in efficiënte en moderne structuren. Om iets duurzaam te maken wordt er rekening gehouden met twee aspecten: CO2-uitstoot en herbruikbaarheid. Houtskeletbouw beschikt over beide! De CO2-uitstoot wordt verminderd en er is een mogelijkheid van hergebruiken. Aan deze montagemethode zitten veel voordelen verbonden, je leest er in dit blog alles over!
Herbruikbaarheid van houtskeletbouw
Bij houtskeletbouw wordt gebruikgemaakt van houten frames die in elkaar worden gemonteerd. In tegenstelling tot andere bouwmaterialen heeft dit de mogelijkheid om ook weer uit elkaar gehaald te worden zonder dat het materiaal wordt beschadigd. Het hout dat hier uit elkaar wordt gehaald kan worden hergebruikt in andere projecten. Denk aan houten balken en panelen, die in een ander project een nieuwe rol krijgen. De levensduur van materialen wordt hierdoor verlengd, en zo is er dus minder behoefte aan nieuwe grondstoffen. Hout is het belangrijkste bouwmateriaal in houtskeletbouw. Het maakt gebruik van hout dat afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen, een stuk milieuvriendelijker dus! Doordat deze methode makkelijk in en uit elkaar te halen is betekent dit ook dat je eenvoudig aanpassingen kan doen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om uit te breiden of iets te veranderen. De methode staat bekend om goede isolatie eigenschappen. Dit houdt in dat gebouwen minder energie zullen verbruiken om ruimtes te kunnen verwarmen en koelen wanneer ze gebruikmaken van houtskeletbouw. Duurzaam bouwen komt zo steeds dichterbij!
De voordelen
Als je op zoek bent naar een methode die veel voordelen met zich meebrengt is het houtskeletbouw wel. Deze methode maakt gebruik van geprefabriceerde componenten die snel ter plaatse gemonteerd kunnen worden. Hiermee wordt de bouwtijd verkort, wat niet alleen kostenbesparend is maar ook voor de CO2-uitstoot positief meewerkt. Er zijn namelijk minder machines aanwezig, minder brandstofverbruik en minder overlast. Houtskeletbouw is zo flexibel dat het makkelijk is om aanpassingen aan het ontwerp te maken, zelfs wanneer de bouw al begonnen is. Dit is mede mogelijk doordat hout kan worden gedemonteerd zonder beschadigingen, en kan dus worden ingezet voor andere doeleinden. Een al eerder genoemd voordeel is de isolatie. De uitstekende thermische en geluidsisolatie creëert comfortabele en stille binnen omgevingen waar goed gewerkt of gewoond kan worden.
De constructies zijn over het algemeen lichter, waardoor er minder funderingswerk nodig is en de bouwkosten omlaag kunnen. Al deze voordelen zorgen ervoor dat dit proces aantrekkelijk is voor de bouwsector. Vooral bij projecten waarbij duurzaamheid, energiezuinigheid en flexibele bouwopties een pré zijn.